Bridges Over The Schelde

Bridges Over The Schelde


The Bridge Over the Schelde project creates connections on both sides of the Schelde, starting with young people. Teams of friends work together to build a good influence in their immediate surroundings, resonating a perspective and hope. Young people are mobilised to join a team to take on a particular project whereby they learn a certain skill or trade.

But it does not happen automatically!

PROFESSIONALS ARE NEEDED. Efforts are made by a team of Professionals in the region to initiate and guide this process. Each PROFESSIONAL brings a different set of skills and experience to the table to help shape positive teams that foster the mission of building bridges.

One of these professionals is BRUCE KUHN. He uses his experience as a Broadway-actor to help (young) people soar above their own expectations. By way of a four hour training session (initially) participants gain confidence in self-expression while acting out Scriptural passages. See the www.wordbyheart.org

Other disciplines involving professionals are found in the YouthWork Factory

We volgen troubadour Koeneke op ontdekkingsreis naar het hart van Antwerpen, historisch en cultureel. Drie uur lang de paden van toen bewandelen, langs kathedralen en sporen van het verleden om de liefdesverhalen te ontdekken die niet verloren zijn gegaan tijdens de vele oorlogen die deze stad heeft meegemaakt. Tussendoor even op adem komen met een drankje en een frietje. Tevens is deze pelgrimstocht een zoektocht naar de inhoud van de geloofscultuur van Antwerpen vandaag, met name de uitdagingen van een multi-culticulturele samenleving en de verbinding tussen jongeren en de kerk anno 2023.

HEART OF ANTWERP
We follow troubadour Koeneke on a journey of discovery to the heart of Antwerp, walking the trails past cathedrals and portals of history to discover the love stories that have not been lost during the many wars this city has experienced. On the way we stop for Flemish frietjes and a drink and discuss what we have seen. At the same time, this is a pilgrimage to discover the content of the religious make-uip of this city today in particular about the multi-cultural society and the connection between young people and the church in 2023.

Het dorp ‘Doel’ is bekend door de kerncentrale, maar heeft een aantal geheimen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Troubadour Koeneke legt het ons uit en is onze gids. We trekken er met onze boterhammen op zak een volle dag op uit vanaf de haven van Antwerpen om de geheimen van dit bijzondere en bizarre dorp spelenderwijs te ontdekken.

Een zeiltocht vanuit de haven van Colinsplaat naar plaatsen rond de Oosterschelde. Van zaterdagmorgen tot zondagmiddag nemen schipper Hendrikjan en zijn scheepsmaatje je mee op avontuur. Op zondagmorgen meren we aan bij een bijzondere geloofsplek en voel je je een echte pelgrim op zoek naar jezelf, waarbij alles bespreekbaar is. Er is plaats voor maximaal zeven passagiers.

Eerst was Bruce Kuhn acteur op Broadway, nu leert hij jongeren om zichzelf te presenteren in woord en beeld. Hij doet dat doordat hij deelnemers een bijbelverhaal leert uitbeelden alsof men het zelf heeft meegemaakt. Een paar uur training en je doet het. Hierdoor zijn jongeren in kleine teams beschikbaar voor bijzondere schriftlezingen in kerken.

Het verhaal van Petrus en Cornelius in Handelingen 10 bevat veel overeenkomsten met de muren van vooroordeel en onwetendheid die we willen overbruggen. Onder begeleiding van Bruce Kuhn gaat een team jonge mensen dit stukje uit de Bijbel omzetten in een bijbels drama waarbij de muren van onze tijd genreflecteert worden door de ontmoeting van Petrus en Cornelius.

De Albatros is een intercultureel spel waarbij onbewuste vooroordelen op een speelse manier uitgebeeld worden. Het past in een lesprogramma waar het inzicht in interculturele verschillen en vooroordelen besproken wordt. Dit is één van de lessen die onderdeel zijn van de KARAVAAN die in het najaar langs scholen en kerken trekt. Docenten uit de regio helpen om deze lessen voor te bereiden.

Antwerpen heeft een rijke geschiedenis met kerk en geloof. Daarom gaan we in kleine teams op bezoek bij al die verschillende kerken. Zo ontdekken we de rijkdom van verschillende geloofstradities en ervaren we de betrokkenheid van jongeren bij kerk en geloof. Met een breed team verdeeld in kleinere groepjes gaan we op pad om deze klus te klaren. We delen onze ervaringen via de Social Media.

Geen dating service maar het lijkt er wel op. Neem een leeftijdgenoot van de andere kant van de Schelde op sleeptouw door jouw leven. Laat je speciale plekjes zien, laat hem/haar kennismaken met jouw vrienden en mensen die een bijzondere betekenis voor je hebben. Zo leert de ander jouw leven kennen en worden er bruggetjes gebouwd. Misschien worden jullie wel goede vrienden.

Het begeleiden van zang met gitaar is er in vele vormen binnen en buiten de kerk. Toch is dit iets anders. Deze groep gitaarspelers kunnen in kleinere teams een breed aanbod van liedjes begeleiden en zo bruggen bouwen tussen verschillende stijlen muziek en leeftijden. Ervaren gitaristen zijn de gang- en smaakmakers van deze kleine groep die zienderogen groeit.

Voor het volgen van de Bridgebuilders en andere projecten die dit jaar vorm krijgen is een team van videomakers nodig om clips te maken van de verschillende activiteiten. Professionele begeleiding is beschikbaar voor jongeren die bereid zijn om deel te zijn van ons clipjesteam.

Dit team van Vlaamse en Nederlandse deelnemers trekt langs kerken, scholen, festivals, braderieën en jeugdgroepen om de verschillende verbindingsprojecten te promoten. In het begin één of twee keer per maand een promotieavond, daarna meer als er meerdere teams komen. Eenmaal op dreef, kunnen ze verder Europa in om ook de Europese dimensie van dit werk gestalte te geven.

Stap in een Bridgebuilders Club en bouw mee aan een vriendenkring met een doel. Je volgt een interculturele training in het omgaan met jongeren uit andere culturen. In verschillende landen worden Bridgebuilders clubs opgezet. Ze ontmoeten elkaar op het International Youth Festival elk jaar in de maand juli in Duitsland.

Dit zijn voorbeelden van de bruggen die we willen bouwen in 2023, een jaar van mobilisatie voor Atlantic Bridge. Ze zijn gericht op de omgeving rond de Schelde. We bouwen ook andere bruggen naar andere richtingen; over het Kanaal, naar andere delen van Europa en zelfs naar New York en Ontario. Het beginpunt is Kruiningen, Reimerswaal, Beveland, Zeeland en de bruggen over de Schelde. Volg de KARAVAAN van Bridgebuilders onderweg.

MEETPOINT

De centrale plek van al deze projecten is MeetPoint. Hier komen geïnteresseerde jongeren bij elkaar. Tot en met de zomer van 2023 worden ze maandelijks georganiseerd in Kruiningen en Antwerpen. Vanaf het najaar van 2023 mogelijk ook in andere plaatsen. De YouthWork Factory biedt training aan jongeren die een MeetPoint in hun eigen plaats willen organiseren. Wij helpen hen om daarvoor een passend programma te maken en met de promotie.

Atlantic Bridge Newsletters

We publish a variety of email newsletters for different groups.

For subscription purposes, our lists are divided into three regions: Europe(RoW), USA and NL. The Europe and USA newsletters are published in English, the NL newsletters in Dutch.

Subscribe to the list that best fits you (NL residents may choose either NL or Europe or both). After you subscribe below, you will receive a confirmation email — this will help us keep our mailing lists free from spam.